Tuesday, March 15, 2011

BaRu Ku MeNgeRTi ....

ASSALAMUALAIKUM WBT ... =)

 hyehye dudes sume ! moning yer ... :D
hari ni mrs froggy nak semakkan blog dye ... hihi
hal ini demikian kerane ... << tak bule blah !
mrs froggy mempunyai banyak mase untuk di 'WASTE' kan ... HAHA


 nak tao sumthing tak ?
pagi tadi before aku seboksebok kat sini ...
aku sempat jengukjenguk FB aku japp ...
so ... aku telah terPANDANG satoo note nihh ...
aku sanad terTARIK dengan kandungan note ue ... huhuh ...
lepas aku bace jer .. aku terFIKIR laa nak SHARE nan korang ...
bule yer ? haha .. sebagai pedoman bersame ...

 bagi umat islam .. kite solat lima waktu sehari ... =)
dalam solat ... ade satu rukun di mane kite akan sujud kan ?
kalau kite tak wat so hukumnyer sahsah memang tak sah ... 
hari ney ... aku nak share pasal
HIKMAH SUJUD DAN BERNAFAS KETIKA SUJUD ...
huu~ xtly aku pon baru jer taw ..
selame ney aku mengaku yang aku tak tao pon pasal ney ... u_u


... HIKMAH SUJUD DAN BERNAFAS KETIKA SUJUD ...

waktu yang paling hampir dengan ALLAH SWT ... melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ pada kedudukan asalnya . 
bernafas ketika sujud bule membetulkan kedudukan buah pinggang yang terKELUAR sedikit dari tempat asalnya.  
membetulkan pundi peranakan yang jatuh , melegakan sakit HERNIA(burut) , mengurangkan sakit senggugut ketika haid , meringankan bahagian pelvis. 
 melegakan paru-paru daripada ketegangan , mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa. 
kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh , memberi dorongan supaya mudah TIDUR. 
menggerakkan otot bahu , dada , leher , perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud . pergerakan otot itu menjadikan otot lebih kuat dan elastik dan secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik. 
organ terpenting iaitu OTAK manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen . ia mengelakkan PENDARAHAN otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya . 
dari segi PSIKOLOGI pula , sujud membuatkan kita merasa RENDAH DIRI di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat SOMBONG , RIAK , TAKBUR dan sebagainya . 
dari segi PERUBATAN , kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan PENING KEPALA dan MIGRAIN , menyegarkan OTAK serta menajamkan AKAL FIKIRAN sekaligus menguatkan MENTALITI manusia  
      

 RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL 

  

4 comments:

  1. thanks for sharing dik..:)

    meh ke rumah..
    ~like mother like son~
    keep in touch ye..♥♥♥

    ReplyDelete
  2. welcome ... insyallah singgah rumah akak ... ^^
    keep in touch too ... <3<3<3

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...